Veelgestelde vragen

Wat is een explanimation?

Een explanimation is een video waarin een ingewikkelde boodschap op efficiënte en heldere wijze wordt uitgelegd. Deze vorm van animatie wordt steeds vaker ingezet om een dienst, proces of product in korte tijd uit te leggen. Beeld en geluid ondersteunen elkaar waardoor de kijker meer informatie opneemt. Je kunt een explanimation zien als een bewegend visitekaartje.

Wat kost een explanimation?

We onderzoeken wat er precies nodig is om jouw verhaal zo goed mogelijk te visualiseren. Een (telefonische) afspraak maken kost niets. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en bijbehorende prijzen. Zodra je jouw wensen aan ons hebt uitgelegd kunnen wij een passende offerte maken.

De kosten van een uitleg animatie zijn o.a. afhankelijk van een aantal elementen:

Tijdsduur: De hoeveelheid informatie en complexiteit van je verhaal zijn van invloed op de totale lengte van de animatie. Daarnaast spelen het platform en de doelgroep een grote rol in het bepalen van de optimale tijdsduur van je animatie.

Illustratie- en animatiestijl: Heeft een strakke, minimalistische stijl je voorkeur of denk je aan een uitgebreide ambachtelijke animatie?

Audio: Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een voice-over, achtergrondmuziek, sounddesign of alle drie?

Wij zorgen voor de juiste specialisten om jouw explanimation compleet te maken. We werken waar nodig samen met een aantal vaste partners die we vertrouwen en waarmee we duidelijke prijsafspraken hebben gemaakt. Op deze manier kunnen we snel werken en de prijzen laag houden.

Wat is de levertijd van een explanimation?

De levertijd van een uitleganimatie varieert enorm, maar is met name afhankelijk van hoe snel we kunnen samenwerken. Hoe sneller jullie feedback geven, des te sneller wij weer verder kunnen. Daarnaast hangt de planning af van onze overige lopende projecten en de complexiteit van wat jullie willen.

In principe kunnen wij binnen twee weken een uitleganimatie van 60 seconden afleveren. Al kunnen sommige producties soms één a twee maanden in beslag nemen. Vaak geldt dat hoe groter jullie team is, des te langer het duurt om feedback te geven. Ons advies is dan ook: houdt je team klein. In de praktijk werkt dit het meest effectief en prettig voor beide partijen.

Hoe gaan de Explanimates te werk?

Allereerst maken we een afspraak om je wensen, doelstellingen, doelgroep(en) en het beschikbare budget in kaart te brengen. Op basis daarvan maken wij een voorstel voor jouw animatie met bijpassende offerte. Zodra we een akkoord hebben, schrijven we gezamenlijk een script. Na akkoord op het script maken we een storyboard. In deze ‘strip’ leggen we de beeldvolgorde vast. Zo krijg je een idee hoe je explanimation er uit komt te zien. Na akkoord op het storyboard worden alle beelden uit het storyboard uitgewerkt en digitaal geanimeerd. De eerste versie van je animatie wordt aangeleverd met voice-over. Eventuele feedback wordt verwerkt. Achtergrondmuziek en ondersteunende geluiden zorgen er vervolgens voor dat de uitleganimatie tot leven komt.

Waarom zou ik een explanimation willen laten maken?

Een Explanimation of uitleg animatie is een stuk tijdlozer dan bijvoorbeeld video. Vanwege de neutrale visuals spreek je meer mensen aan. Daarnaast heb je volledige controle over wat je laat zien, zonder dat je afhankelijk bent van locaties, acteurs, licht, geluid, etc. De animatie kunnen we in jouw eigen huisstijl maken waarmee je een bewegend visitekaartje bezit. Een explanimation helpt jouw verhaal, dienst of product in korte tijd uit te leggen. Zo maak je nóg effectiever gebruik van je tijd en die van je klant.

Waar kan ik een explanimation voor gebruiken?

Gebruik je explanimation als kennismaking op je website. Zet je uitleg animatie op de televisieschermen in je wachtkamer of beursstand. Stuur je animatie naar potentiële klanten via de mail, social media of gebruik het tijdens een presentatie. Dit is je digitale visitekaartje!

Waar zijn de Explanimates gevestigd?

Sylvia (de illustrator) werkt in Amsterdam en Iris (de animator) in Groningen. We werken op afstand samen. Iris begeleidt vanuit Groningen ieder project van begin tot einde, onafhankelijk van de locatie. Mocht je graag eens bij ons langs willen komen dan kan dat in Groningen. Wil je liever in jouw omgeving afspreken? Geen probleem, we komen graag bij je langs!

Hoe lang mag een explanimation duren?

Een korte uitleganimatie is over het algemeen het meest effectief. Tussen de 30 en 60 seconden is een mooie lengte voor een (online) explanimation. Door de combinatie van beeld, tekst en geluid kun je in korte tijd veel informatie overbrengen. Daarnaast heeft iedere doelgroep en/of platform een eigen optimale tijdsduur. Wij zullen naar aanleiding van jullie wensen advies geven over de optimale tijdsduur van de animatie.

Bezitten wij na aanschaf de rechten van de explanimation?

Zodra je explanimation klaar is, is het gebruiksrecht van de animatie van jou! Wel is het belangrijk om vooraf met ons af te spreken welke rechten je precies wilt afkopen en voor welke doeleinden de animatie gerealiseerd wordt; internet, radio, televisie etc. Je kunt de explanimation daarna inzetten zoals we hebben afgesproken.

Hoe zit het met audiorechten?

Al onze muziek wordt speciaal voor ons op maat gemaakt door één van onze partner sounddesigners. Ook werken we samen met een grote variatie aan professionele voice-over stemmen. Alle audio wordt speciaal voor een productie gemaakt of ingekocht.

Mocht je bepaalde onderdelen op de een of andere manier willen hergebruiken, neem dan contact met ons op. De rechten zijn namelijk onder bepaalde afspraken bepaald en afgekocht. Voor nieuwe producties of andere gebruiken dienen opnieuw afspraken te worden gemaakt in overleg met alle betrokken partijen.

Ik wil liever geen audio onder mijn explanimation, kan dat?

Jouw verhaal kan ook prima met behulp van tekst, cijfers en figuren verteld worden. Audio zorgt er echter wel voor dat een animatie tot leven komt.

Ik wil graag zelf de voice-over aanleveren, mag dat?

Ja dat mag, maar dat raden wij niet aan. Het stemgeluid, accent, spreektempo, toonhoogte, intonatie en de zinsbouw bepalen voor een groot deel de sfeer van je animatie. Daarnaast heeft de opname kwaliteit ook grote invloed op de professionaliteit en kwaliteit van je explanimation.

Aangezien wij met professionele voice-over stemmen werken, kunnen wij de beste kwaliteit leveren. Mocht je om welke reden dan ook toch liever je eigen voice-over aanleveren voor je animatie, geef dit dan van tevoren aan. We denken graag met je mee.

Kan ik een explanimation laten maken vanuit het buitenland?

We komen graag bij je op bezoek voor een afspraak. We kunnen daarnaast goed op afstand werken en eventueel contact houden via digitale kanalen. Afstand is dus geen enkel probleem voor ons.

Wat betekent Full HD?

Full HD (High Definitition) betekent dat het beeld 1920×1080 pixels bevat. Dit is momenteel het meest gangbare videoformaat en levert mooie scherpe beelden op. Dit ziet er dus ook goed uit op groot scherm.

Met welke software werken jullie?

Wij werken met de laatste programma’s van de Adobe Creative Cloud. Onze favorieten zijn Illustrator en After Effects.